{{ctrl.notification}}
گردشگری داخلی شهر اصفهان

** اماکن تاریخی و دیدنی شهر اصفهان**
 

اصفهان
 این شهر را می‌توان یک تصویر بی‌نقص از تاریخ هنر و ذوق ایرانی دانست. اصفهان آنقدر زیبایی و جزئیات دارد که آن را نصف جهان بخوانند. در زیر، تصاویر و اماکن زیبا و دیدنی این شهر را مشاهده خواهید کرد.

میدان نقش جهان

میدان نقش جهان همان نقطه‌ی اصفهان است که مجموعه‌ای از روایت‌های تاریخی را در ذهن خود ثبت و ضبط کرده. از میان جاهای دیدنی اصفهان این میدان آوای بلند شادی‌ها، جنگ‌ها، رژه‌ی قشون‌ها و حتی تک تک صحنه‌های بازی چوگانی که در طول تاریخ اتفاق افتاده است را به خاطر دارد. میدانی که تیموریان در مرکز شهر بنا کردند در ایام حکمرانی شاه عباس اول گسترش پیدا کرد و رفته رفته در طول ایام مختلف به این عظمت و شکوه رسید.

مسجد شیخ لطف الله

مسجد شیخ لطف الله از معروف‌ترین جاهای دیدنی اصفهان است که جزئیاتی شگفت‌انگیز دارد. این مسجد می‌تواند تا مدت‌ها شما را شگفت‌زده نگه‌دارد.

مسجدی که بدون مناره و صحن برای درباریان بنا شده بود در طی ساعات روز رنگ‌های متفاوتی بر تن خود می‌بیند. خاکی، صورتی و خاکستری این رنگ‌ها هستند. مسجد شیخ لطف الله در ۱۵ دی سال ۱۳۱۰ با شماره ۱۰۵ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت و پس از آن تمبر مشترکی با نقش این بنا از چین منتشر شده است تا شهرت این اثر را جهانی‌تر کند. گنبد این مسجد را مدورترین گنبد در میان مساجد جهان می‌دانند. تزئینات داخلی، طرح و رنگ کاشی‌ها اوج زیبایی معماری ایرانی _اسلامی را به نمایش می‌گذارد.

 

پل خواجو ، تاجی متقارن بر سر زاینده رود

این اثر زیبا در ایام حکومت شاه عباس دوم بنا شد و آن‌را یکی از شگفتی‌های معماری روزگار خود می‌دانند. پل خواجو با طرحی متقارن به روی رودخانه‌ی زاینده رود ساخته شد. این اثر عملکردهایی مانند سد و تنظیم جریان آب داشته است و در طی تاریخ سالم و استوار مانده. پل خواجو در ۱۵ دی ۱۳۱۰ از مکان های دیدنی اصفهان ، ثبت ملی شد تا ارزش تاریخی این بنا برای همیشه حفظ شود. درست در قسمت میانی این پل ساختمانی کوچک با تزئیناتی ساده اما در خور خاندان سلطنتی بنا شد تا خانواده‌ی شاه بتوانند از آن استفاده کنند.

 

سی و سه پل ، نماد شهری که قصه‌ها دارد

در میان جاهای دیدنی اصفهان سی و سه پل را می‌توان یکی از مهم‌ترین‌ها دانست. پلی تاریخی که امروز پایه‌هایش در حال تخریب است و هیبت زایش زاینده رودش را از دست داده اما هنوز زیبا و شگفت‌ انگیز است.

این پل در زمان حکومت شاه عباس و توسط الله‌وردی‌خان ساخته شد تا نمادی ابدی برای اصفهان باشد. سی و سه پل در طول تاریخ میزبان بسیاری از جشن‌ها و حوادث مهم بوده. جشن‌هایی مانند: آب پاشان، نوروز و خاج شویان که مردم بسیاری را برای همدلی و شادی گرادگر هم می‌آورد

کاخ چهل ستون ، تصویری رقصان در آب

در زمان شاه عباس اول بنا شد و در دوره‌ی شاه عباس دوم تکمیل و افتتاح شد. این اثر باشکوه در تاریخ ۱۵ دی 1310 به ثبت ملی رسید.  
کاشی‌کاری‌ها، نقاشی و آینه کاری چهل ستون در نوع بی‌نظیر و ستایش برانگیز است. این کاخ ۲۰ ستون بلند دارد که با خودنمایی در آب حوض پیش‌ رویش این عدد دوبرابر می‌شود. البته در خصوص این نام‌گذاری چیز دیگری بیان می‌شود و آن نقش عدد چهل در بزرگ‌نمایی و شکوه‌مندی ادبیات پارسی است

 

مدرسه چهار باغ ، آخرین دیواری که در عصر صفوی بالا رفت

مدرسه چهار باغ اصفهان که نام خود را از چهار ایوانش می‌گیرد یکی حیرت‌انگیز ترین جاهای دیدنی اصفهان می‌دانند. این بنا که به مدرسه مادر شاه و مدرسه سلطان حسین نیز مشهور است آخرین بنایی است که در عصر حکومت صفوی ساخته شد. چهار باغ یکی از مدارس ویژه‌ی علوم دینی بوده که با پشتوانه‌ی مالی فراون به تربیت و تحصیلی طلاب اختصاص پیدا کرده بود پس از شهریور ۱۳۲۰ بازگشایی شد و در ۱۳۲۳ش به جای کتابخانه قدیمی آن کتابخانه‌ای به نام کتابخانه فرهنگ ساخته شد.

پس از پیروزی انقلاب، نام مدرسه چهارباغ و کتابخانه آن به «مدرسه علمیه امام جعفرصادق» و «کتابخانه عمومی امام جعفرصادق» تغییر یافت. این مدرسه هم اکنون از مدارس طلبه نشین حوزه علمیه اصفهان است.

 

عمارت هشت بهشت ، جایی که زیباترین باغ عالم بود

بنای گسترده و وسیعی که در آغاز یکی از حیرت‌انگیزترین جاهای دیدنی اصفهان محسوب می‌شد با دستور شاه اسماعیل بنا شد. هشت بهشت در ادامه‌ی راه و گذر زمان تغییرات فراوانی کرد و بخش‌هایی به آن افزوده و یا از آن کاسته شد. این اثر که شگفتی را برای سیاحان خارجی تمام کرده بود یکی از آثار خاص صفوی محسوب می‌شود. در میانه‌ی باغ کوشکی زیبا و اشرافی بنا شد تا چشم‌اندازی رویایی مقابلش قرار بگیرد. عمارت هشت بهشت در تاریخ ۲۲آذر ۱۳۱۳ در فهرست آثارملی ایران به ثبت رسیده است.

درهای کاخ هشت بهشت را صفویان گشودند و آن را زینت دادند اما در عصر قاجار آنقدر دستخوش تغییر شد و از زیبایی و تزئیناش کم کردند که آن تصویر رویایی را کمی درهم شکستند. اگر به اصفهان سفر می‌کنید حتما هشت بهشت را ببینید، در زیبایی وسیع آن قدم بزنید و نفسی تازه کنید.در سفرزون بخوانید

منارجنبان ، رقص معماری ایلخانی

منارجنبان اصفهان را می‌توان در لیست عجایب جاهای دیدنی اصفهان قرار دارد. بنای شگفت انگیزی که شکلی ساده دارد اما ویژگی خاص آن این است که در جای تکان می‌خورد! این اثر که در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد محل دفن عارفی به نام «عمو عبدالله کارلادانی» است.هریک از این دو مناره دارای پهنای نه متری و بلندای هفده متری هستند و بر بلندای آن‌ها کاشی‌های کوچک آب فیروزه‌ای و لاجوردی قرار گرفته‌اند که صمیمت را بیشتر می‌کند. منار جنبان در کیلومتر ۶ جاده اصفهان به نجف آباد قرار گرفته است. بدون دیدن این اثر شگفت‌انگیز اصفهان را ترک نکنید.

مسجد امام ، هدیه‌ای به شاه طهماسب

مسجد امام اصفهان  که آن‌را مسجد شاه نیز می‌‌خوانند یکی از برجسته‌ترین آثار معماری ایرانی-اسلامی است. این بنای پرشکوه در ایام صفوی و به‌دستور شاه عباس ساخته شد تا هدیه‌ای باشد به روح شاه طهماسب. معمار مهندس آن استاد علی‌اکبر اصفهانی و ناظر ساختمان محب‌علی بیک الله بوده‌اند؛ و خوشنویسانی چون علیرضا عباسی، عبدالباقی تبریزی، محمد رضا امامی، محمد صالح امامی در آن کتیبه نگاری کرده‌اند.

این اثر از جهت کاشی‌کاری، تزئینات داخلی و آثار نجاری بسیار پر اهمیت است. مسجد امام در  تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۰۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است و همچنین در کنار مجموعه‌ی میدان نقش جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

چهار باغ عباسی ، تنفسی زیر سایه‌ی چنارها

چهارباغ عباسی از سی و سه پل و شروع می‌شود به سمت شمال شهر می‌رود. در دوره‌های بعد چهار باغ دیگری ایجاد شد که آن‌را چهارباغ پایین می‌نامند. این مسیر به سمت جنوب شهر اصفهان می‌رود و سی و سه پل نقطه اتصال این دو مسیر زیبا است. گرچه که در روزگار قاجار چهارباغ عباسی آسیب دید و بعضی از درختان آن‌را قطع کردند اما هنوز هم این مسیر یکی از بهترین مکان‌های دیدنی اصفهان و یک انتخاب عالی برای پیاده روی در طول شهر است

 

کاخ عالی قاپو  و اتاق موسیقی افسانه‌ای‌اش

تالار موسیقی عالی قاپو را نمی‌توان با هیچ یک از جاهای دیدنی اصفهان مقایسه کرد. این بنای شش طبقه که درست در مقابل مسجد شیخ لطف‌الله و همزمان با آن بنا شد پر از زیبایی‌های چشمگیر است. این زیبایی از همان ورودی ساختمان آغاز می‌شود و تا بلندای آن ادامه  دارد . در روزگار پس از صفوی و جنگ‌ها آسیب فراوان دید اما جلال ناتمامش همچنان خیره کننده است.

 

کلیسای وانک ، شاهکاری از معماری ارمنی اسلامی

کلیسای وانک یکی از جاهای دیدنی اصفهان است که آوازه‌ی آن با تاریخ شهر پیوند خورده است. کلیسایی که در زمان شاه عباس دوم برای استقرار ارامنه در شهر بنا شد، قلب تپنده‌ای است برای محله ی جلفا . کلیسای وانک ترکیبی از معماری ارمنی اسلامی است که گنبدی برفراز آن خودنمایی می‌کند. سراسر کلیسا پر از زیبایی‌های سیراب کننده‌ای که از دیدن‌ هر کدام از آن‌ها چشم‌هایتان برق می‌زند. از معماری بنا تا ریزترین تزئینات آن. نقاشی‌هایی که سرتان را به عقب می‌راند تا سیر داستانی آن را پیگیری کنید  این. بنا که در حال حاضر نیز فعال است و مرکزی است برای عبادت و انجام اعمال مذهبی، در کنار خود موزه‌ای با شکوه دارد. در موزه کلیسا وانک اصفهان آثار بسیار با ارزشی نگهداری می‌شود که هر کدام راوی تاریخی طولانی است. شاید یکی از معروف‌ترین این آثار تارمویی است که بر روی آن جمله‌ای از تورات نقش بسته است و می‌توانید با کمک میکروسکوپ آن‌را ببینید.

 

خانه مشیر الملک اصفهان ، صمیمت جاهای دیدنی اصفهان

این خانه متعلق به خاندان مشیرانصاری از مستوفیان و منشیان دربار صفویه است که مانند بسیاری از خانه‌‌های اشرافی زمان خود ساخته شد. در آجر به آجر این بنا روح صمیمی و گرم معماری ایرانی دمیده شده است.

این اثر در ۱۹ بهمن ۱۳۸۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد .در خانه مشیرالملک اصفهان همان حس وحال خوب خانه‌های قدیمی ایرانی جاری است. تزئینات داخلی آن نیز به زیبایی و شکوه یک اثر اشرافی است که گردشگران را غرق لذت می‌کند. حیات دلباز، حوض آبی، باغچه‌ها از دیگر زیبایی‌های چشمگیر بنا است. پنجره‌های ارسی که با شیشه‌های رنگارنگ تزئین شده‌اند در ساعات پرنور روز رنگارنگ‌ترین جلوه را به خانه می‌بخشد. اگر دلتان می‌خواهد یکی از زیباترین و آرامش‌بخش‌ترین دیدنی‌های اصفهان را ببینید، حتما به این خانه سری بزنید.

 

آرامگاه بابا قاسم اصفهان ، بهشتی به جا مانده از دوره ایلخانی

 این آرامگاه با معماری زیبا و فوق‌العاده‌اش، قطعا یکی از مکان‌هایی است که نباید در بازدید از اصفهان از دستش بدهید. بابا قاسم از عرفای بزرگ اصفهان در قرن هشتم بوده است که به دلیل احترام زیاد، مردم آن دوره او را با لقب بابا خطاب می‌کردند. بابا قاسم، سال‌ها در میان مردم اصفهان می‌زیست و در مدرسه‌ای در محله طوقچی که به نام او ساخته بودند تدریس می‌کرد. تا اینکه پس از وفات او را در نزدیکی همان مدرسه به خاک سپردند و یکی از شاگردانش، به نام سلیمان ابی الحسن طالوت دامغانی، برایش مقبره‌ای زیبا ساخت .آرامگاه باباقاسم در محله شهشهان اصفهان، علاوه بر فضای معنوی و دلنشین، یکی از زیباترین نمادهای معماری دوران ایلخانی در اصفهان است. بنایی با ارتفاعی بسیار بلند که گنبدی ۸ ترک دارد. هر دو ترک این گنبد با خط بنایی و کاشی معرق لاجوردی بر زمینه آجری به اسماء الهی مزین شده است. کتیبه‌های تاریخی زیادی هم با مضامین مختلف در این بنا به زیبایی خودنمایی می‌کند. شبستان بنا هم با تزئینات خیره‌کننده قطعا هوش از سرتان خواهد برد. طاق شبستان با آجرچینی بی‌نظیر مقرنس‌کاری شده است و ترکیب آن با آجر لعاب‌دار فیروزه‌ای فضایی بهشتی را تداعی می‌کند. خلاصه اگر آب دستتان است زمین بگذارید و یکی از زیباترین مکان های دیدنی اصفهان در دوره ایلخانی و یکی از زیباترین جاهای دیدنی اصفهان را سیاحت کنید.

محله جلفا ، تلفیقی خیره‌کننده از هنر ایرانی و ارمنی

یکی از خاص‌ترین جاهای دیدنی اصفهان با معماری شگفت‌انگیزی است که ترکیب زیبایی از هنر اسلامی و ارمنی در آن به چشم می‌خورد. در زمان شاه عباس، ارمنی‌هایی که برای ارتقای صنعت به دستور این شاه به اصفهان آمدند، در این محله ساکن شدند. کلیسای وانک و کلیسای بیت‌اللحم هم در همین محله قرار دارد که دیدن از آن‌ها را نمی‌توانید از قلم بیندازید. محله چهارسوق جلفا نیز یکی از تاریخی‌ترین مناطق این ناحیه است که وقتی در آن قدم می‌زنید جلوه‌های نویی از تاریخ ایران زمین را می‌بینید. راستی یکی دیگر از مهم‌ترین جاذبه‌های این محله، خرید کردن است. بازارهایی با معماری قدیمی و سبک گذشته در این منطقه وجود دارد که خرید در آن‌ها هم فال است و هم تماشا.

 

کوه صفه ، یکی از مهیج‌ترین جاهای دیدنی اصفهان

 تفرجگاه کوهستانی صفه که اصفهانی‌ها به آن کوه صفه می‌گویند پیرامون کوه بلند صفه در نزدیکی شهر اصفهان قرار  دارد. این منطقه بکر و زیبا با انواع امکانات درجه یک روزی شاد و مهیج برایتان خواهد ساخت. کوه صفه، در انتهای بلوار شهدای صفه اصفهان است و علاوه بر امکانات تفریحی و ورزشی، در آن می‌توانید از آرامگاه شهدای گمنام هم زیارت کنید.

قله کوه صفه را بام اصفهان می‌دانند. از قله این کوه، منظره‌ای چشم‌نواز از اصفهان زیبا و اطرافش پیش رویتان خواهد بود. در این منطقه پارک وحشی هم با انواع حیوانات زیبا و دیدنی وجود دارد. دیدن از چشمه‌ها و غارهای کوه هم لذتی فوق‌العاده خواهد داشت. دیدن شاهدژ هم یکی دیگر از مهم‌ترین و جذاب‌ترین بخش‌های بازدیدتان از این کوه خواهد بود. اگر هم اهل پیاده‌روی، کوهنوردی و صخره‌نوردی هستید بهترین گزینه در اصفهان، رفتن به کوه صفه است. یک شهربازی هیجان‌انگیز برای کودکان و بزرگسالان، زیپ‌لاین و پل معلق، دو خط تله‌کابین با منظره‌ای دیدنی، سالن بولینگ، سینما ۵ بعدی و رستوران‌های خوب، کوه صفه را به یکی از پرنشاط‌ترین جاهای دیدنی اصفهان تبدیل می‌کند.

 

موزه هنرهای تزئینی ، دنیایی از طرح و نقش ایرانی در عمارت رکیب‌خانه

در مرکز شهر اصفهان، در نزدیکی عالی‌قاپو و کاخ چهلستون، موزه هنرهای تزئینی اصفهان یا عمارت رکیب‌خانه قرار دارد. این عمارت زیبا و باشکوه در زمان شاه عباس، به عنوان یکی از بناهای دولت‌خانه صفوی، برای نگهداری از وسایل سوارکاری و اصطبل دولتی تاسیس شد. تنها بازدیدی ساده از این عمارت چشم‌نواز با حیاط دل‌انگیز و فضای سبز روح‌نواز روزتان را خواهد ساخت. چه برسد به اینکه از تالارها و اتاق‌های عمارت رکیب‌خانه با تزئینات گچ‌بری و آینه‌‌کاری مبهوت‌کننده‌اش هم دیدن کنید.

موزه هنرهای تزئینی اصفهان با اشیایی نفیس از سراسر ایران و به خصوص موزه هنرهای تزئینی تهران در سال ۱۳۷۵ در این عمارت دیدنی آغاز به کار کرد. این موزه با اشیایی از سراسر تاریخ ایران به ویژه دوره قاجار و صفویه هوش از سرتان خواهد برد. بخش‌های مختلف موزه شامل بخش کتابت و خطاطی، آثار لاکی و روغنی، نگارگری، آثار چوبی، دستبافته‌ها و آبگینه‌ها، آثار فلزی و سفال و چینی می‌شود. این اشیای تزئینی چشم‌نواز در ویترین‌هایی به زیبایی چیده شده‌اند تا بتوانید با قدم زدن در تالارهای عمارت از آن دیدن کنید. پس اگر می‌خواهید چند ساعتی هنر ایرانی شما را در آغوش بگیرد، موزه هنرهای تزئینی بهترین گزینه در میان جاهای دیدنی اصفهان است.

آتشگاه ، یادگاری از دوران ساسانی

اگر می‌خواهید یکی از سه اثر باستانی بسیار قدیمی در اصفهان را ببینید، باید سری به آتشگاه اصفهان  بزنید. این آتشگاه، در هشت کیلومتری غربی این شهرقرار دارد و برخی قدمت مصالح آن را حتی به ۷۰۰۰ سال پیش نسبت می‌دهند. بنای اصلی این آتشگاه که بر روی کوهی به همین نام قرار دارد، به دوران ساسانی باز می‌گردد. آتشگاه معماری بسیار جالب و وسعت زیادی دارد که حتما مبهوتتان خواهد کرد. یکی از مهم‌ترین آتشکده‌های ایران در دوران پیش از اسلام و یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی اصفهان برای کسانی که به فرهنگ و تاریخ ایران باستان علاقه‌مندند، آتشگاه است. آتشگاه ساسانیان در سال ۱۳۳۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. دیدن از این اثر باستانی در کنار آثار تاریخی دوران اسلامی در اصفهان، لذتی بی‌مانند خواهد داشت.

بازار قیصریه ، از مهم‌ترین بازارهای عصر صفوی

مگر می‌شود تا اصفهان بروید و سری به بازار قیصریه معروف نزنید؟ یکی از زیباترین جاهای دیدنی اصفهان در شمال میدان نقش جهان در دل بافت تاریخی این شهر، بازار قیصریه است. این بازار که در دوره صفویه ساخته شده است و محله جدید اصفهان را به اصفهان عصر سلجوقی وصل می‌کند، یکی از مهم‌ترین بازارهای تاریخی ایران نیز محسوب می‌شود. این اثر ملی در سال ۱۳۱۷ به ثبت رسیده است و تا امروز هم به عنوان بازاری پرتردد با انواع صنایع دستی اصیل اصفهان به فعالیت خود ادامه داده است. جالب است بدانید برخی از دکان‌های این بازار ۴۰۰ سال است که یک نوع کالا عرضه می‌کنند.

سردر قیصریه در ورودی بازار، مدارس و مساجد متعدد، کاروان‌سرای شاه عباسی و سراها و تیمچه‌هایی که هر کدام به شغلی اختصاص دارد، همه از بخش‌های دیدنی بازار قیصریه است. سردر قیصریه با کاشی‌کاری‌های خیره‌کننده و نقاشی‌های نفس‌گیر از نفیس‌ترین شاهکارهای دوران صفویه محسوب می‌شود. علاوه بر این، به هر گوشه و کنار بازار که نگاه می‌اندازی، نشانی از هنر عصر صفوی به چشم می‌خورد. دیدن از زیبایی‌های معماری بازار به کنار، در بازار قیصریه می‌توانید بهترین سوغات و صنایع دستی اصفهان را تهیه کنید. گردش در میان مردم مهمان‌نواز اصفهان و کسبه قدیمی این منطقه که کلی حرف برای گفتن از نصف جهان برایتان دارند را هم از قلم نیندازید.

 

date_range شنبه 03 اسفند 1398 remove_red_eye 889 بازدید favorite_border 0 chat 0
ثبت نظر
chat 0