{{ctrl.notification}}
جاذبه های گردشگری شهرستان سمیرم

** اماکن دیدنی و جاذبه های گردشگری شهرستان سمیرم**

 

 

 

معرفی شهرستان سمیرم

 

 

 

 

شهرستان سمیرم با مساحت ۵۲۲۴ کیلومتر مربع در جنوب غربی استان اصفهان و با ارتفاع متوسط ۲۴۰۰ متر از دریا بین چهار استان اصفهان، چهار محال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد و فارس واقع شده‌است. فاصله مرکز شهرستان تا اصفهان ۱۵۰ و تا تهران ۴۳۵ کیلومتر می‌باشد. از نظر موقعیت قرارگیری در حاشیه جنوب شرقی رشته کوههای زاگرس قرار گرفته به طوری که رشته کوههای دنا به صورت حصاری در غرب و جنوب غربی آن کشیده شده‌است. شهرستان سمیرم دارای آب وهوای کوهستانی با زمستانهای سرد و پربرف و تابستانهای خشک و معتدل است که اطراف آن را ارتفاعاتی محصورنموده اند.

سیب سمیرم

باغ های پهناور سیب، آبشار سمیرم، آبشار تقرچه ( تخت قره چه )، آب ملخ و تخت سلیمان، پادنا، جنگل های طبیعی کوهپایه های دنا، آبشار بی بی سیدان، سد خاکی حنا، رودهای خروشان حنا و سمیرم و دهان و خرسان، چشمه بابا زرنگ، آبشار خفر، غار دنگزلو، باغ دریاچه، چشمه نوول، دشت لاله های واژگون چالقفا گوشه ای از دیدنی های چشم نواز این شهرستان است.

جاذبه های گردشگری شهرستان سمیرم

۱ – آبشار سمیرم ( ۴ کیلومتری شرق شهر سمیرم )

۲ – آبشار تنگ سیل ( مرکز شهر سمیرم )

۳ – آبشار تقرچه ( تخت قرچه ) مرکز شهر سمیرم

۴ – پارک دریاچه ( مرکز شهر سمیرم )

۵- چشمه ناز ونک ( ۵ کیلومتری شرق شهر ونک)

۶ – آبشار خفر

۷ – آبشار بی بی سیدان

۸ – سد حنا (۳۰ کیلومتری جاده ی سمیرم. حنا)

۹ – چشمه بابا زرنگ (شهر کمه)

۱۰ – چشمه نوول

۱۱ – غار دنگزلو

۱۲ – آب ملخ وتخت سلیمان (۶۰کیلومتری جاده سمیرم.یاسوج)

۱۳ – باغ های سیب درختی در کل شهرستان سمیرم

۱۴ –  دشت با صفا وخوش آب وهوا وباغ های زیبای وردشت سمیرم

۱۵ – چالقفا ( دشت گلهای وحشی و لاله های واژگون)

۱۶ – دامنه ی قله ی مرتفع دنا

 17 –  سد کمانه

۱۸ –  دوازده امام

 19- منطقه لایبید و پشمکون

 

آبشار سمیرم

آبشار زیبای سمیرم

آبشار سمیرم در ۴ کیلومتری شرق سمیرم و در ۱۶۰ کیلومتری جنوب اصفهان، در اعماق تنگه‌ای به همین نام با دیواره‌های سنگی واقع شده است و آبشار زیبایی می‌باشد که به همراه طبیعت سبز آن و محیط کوهستانی اطراف آبشار، خصوصا در بهار و تابستان گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌نماید.

ارتفاع آن ۳۵ متر است. در اطراف آن محل‌هایی برای استراحت و اقامت گردشگران در نظر گرفته شده‌است. شب‌های بسیار سردی دارد حتی در تابستان.

آبشار سمیرم نود و یکمین اثر طبیعی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.

آبدهی آبشار:

آبدهی آبشار سمیرم به طور متوسط حدود ۵/۱ تا ۲ مترمکعب در ثانیه می‌باشد و شرایط محیطی خوب وآب وهوای مناسب سبب شده که گیاهان متنوعی در اطراف آبشار رشد و نمو نمایند..

آب آبشار شیرین و دائمی بوده و ازچشمه‌های مزارع جوزار و چشمه عزیزخان تامین می‌گردد.

راه دسترسی:

جهت رسیدن به آبشار سمیرم، با عبور از سمیرم به سمت شرق می‌توان به ملاقات آبشار سمیرم برویم.


 

آبشار خفر

آبشار دیدنی روستای خفر شهرستان سمیرم از آبشارهای معروف رشته کوه های دنا

آبشار دیدنی روستای خفر شهرستان سمیرم در ۱۵۰ کیلومتری استان اصفهان از آبشارهای معروف رشته کوه های دنابه شمار می رود.

چنانچه از سمیرم به سمت جنوب شرقی جاده حنا و به طرف روستای خفر حرکت کنید پس از ۷۵ کیلومتر و عبور از روستاهای حنا، مورک و خینه به روستای زیبا و سرسبز خفر در پای دامنه های شمالی پر برف دنا می رسید که مبدا حرکت به سوی آبشار های دیدنی است. برای رسیدن به آبشار دیدنی از روستای خفر در ارتفاع ۲۱۸۵ کیلومتری از سطح دریا در امتداد رودخانه ی پر آب داخل روستا به سمت جنوب یا دره ، مسیر معروف آبشار خفر حرکت باید کرد.

در طول راه تا اولین آبشار، مسیر بسیار سر سبز و جذاب است. وجود دیواره های سنگی و انواع درختان بر روی این دیوار ها و صخره ها منظره زیبا و شگفت انگیزی به وجود آورده که در بعضی نقاط همراه با آبشار های کوچک مسیری به یاد ماندنی برای مسافران و کوهنوردان است.

پیاده روی مسیر حدود دو ساعت تا پای آبشار خفر به طول می انجامد.

در پایین دره قاش مستان، آبشار میان دره ای تنگ که دو طرف آن را دیواره های بلند و عظیم سنگی فرا گرفته است، قراردارد.

 آب آبشار حاصل ذوب شدن برف های مسیر دره و همچنین یخچال های دره قاش مستان است. زمان پر آب آبشار اوایل تابستان است. پس از آبشار اول معروف به آبشار خفر دره پایین آبشار را به طرف جنوب به دنبال رودخانه بایدادامه داد.

 مسیر پر پیچ و خم است و در بعضی از نقاط تونل های برفی را مشاهده می کنید که هوایی بسیار خنک را در اطراف رودخانه به وجود آورده است.

 از آبشار اول تا آبشار در پایین تنگ مورگل روبه روی تنگ کالادون یک ساعت پیاده روی لازم است. در طول مسیر آبشار های کوچک و کم آبی را در اطراف مشاهده می کنید که زیبایی های خاص خود را دارا است. اگر از آبشار به طرف دره حرکت کنید آبشار های پلکانی دیگری را خواهید دید که مناظر زیبایی آفریده است. در ادامه این مسیر می توان به قله های پوتک ، لوکوره، کل گردل و مورگل صعود کرد.

شایان ذکر است حرکت در این مسیر نیاز به تجربه و تجهیزات کوهنوردی دارد.

 

 

 

روستای دنگزلو

این روستای ییلاقی ۲۲۱۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. آب و هوای آن در فصل تابستان معتدل و در فصل زمستان سرد و خشک است. روستای دنگزلو (دنگزلی) از اتراق‌گاه‌های ییلاقی عشایری بوده است که در اثر استقرار دائمی، به روستا تبدیل شده است. دنگزلو، واژه‌ای ترکی به معنی محل زندگی گراز است. گویا این محل در گذشته گراز فراوان داشته است. این روستا محل سکونت طوایفی از لرهای مهاجر روستای خفر است و از یکصد سال پیش به سکونتگاهی دائمی تبدیل شده است.

مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری این روستا مشتمل بر چشم‌اندازهای طبیعی و تفرجگاه‌های کوهستانی است. تفرجگاه‌های حاشیه رودخانه لای سرخ، و چشمه تول، غار طبیعی دنگزلو، مراتع سرسبز و گسترده، باغات میوه، چشم‌انداز ارتفاعات و قله دنا، از جمله زیباترین جاذبه‌های طبیعی این روستا به شمار می‌روند.

منطره درختان سرسبز حاشیه رودخانه و کوچه باغ‌های روستا همراه با استقرار پلکانی واحدهای مسکونی از دیگر جاذبه‌های طبیعی و کالبدی روستا است. موقعیت روستای یدنگزلو به گونه‌ای است، که یکی از مسیرهای زیبا و جذاب صعود به قله‌ی دنا از این روستا می‌گذرد. همچنین کوه حجال، که ارتفاع قله آن ۴۲۶۰ متر است، در جنوب این روستا واقع شده است.

غار دنگزلو

موقعیت :استان اصفهان، ۱۱۵ کیلومتری جنوب سمیرم، جنوب غربی دهستان پادنای علیا، روستای دنگزلو، دامنه ارتفاعات نوول.   پس از رسیدن به روستای دنگزلو باید روستا را به موازات رشته کوه دنا در جهت شرق ادامه داد پس از طی باغهای سیب در نزدیکی رودخانه دهانه غار چند متری بالاتر از سطح رودخانه است پاکوب آن کاملا مشخص است.

 

آبشار بی بی سیدان

آبشار بی‌بی سیدان یکی دیگر از آبشارهای متعدد و زیبای سمیرم است که در روستایی به همین نام و در کنار تنگه‌ای به نام تنگه‌ی نازی، در کنار رودخانه سمیرم قرار دارد. این آبشار در انتهای شهرستان سمیرم و در جاده‌ای که به یاسوج منتهی می‌شود، واقع شده است. با آبی که از دل صخره‌ها فرومی‌ریزد و مناظر زیبای اطراف، آبشار بی‌بی سیدان در فصل گرما گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند.

آبشار بی بی سیدان کجاست؟
آبشار بی بی سیدان در فاصله ۵۰ کیلومتری شهر سمیرم و در موقعیت جغرافیایی N31.19 ، E51.45  واقع شده است. آبشار بی بی سیدان در کنار رودخانه سمیرم (کاسگان) در ورودی تنگه ای بنام تنگه نازی به شکلی زیبا جلوه نمائی می کند. آبشار بی بی سیدان  از فراز صخره ای پوشیده از گیاهان زیبا و از میان دیواره ای سبزرنگ به درون رودخانه فرود می ریزد. گیاه دارویی پرسیاوشان سرتاسر دامنه این آبشار را پوشانده و جلوه خاصی به آن داده است.

آبشار بی بی سیدان  با آب بسیار زلال و نیلگون خود، با عبور از دل تنگه های صخره ای بلند، به همراه چشمه های بسیار زیبا که در طول مسیر به آن می پیوندند، مناظری بسیار دیدنی و چشم نواز می آفریند. هر ساله در فصل گرما گروه های بسیار زیادی مهمان این طبیعت بسیار زیبا می باشند. نکته قابل توجه این آبشار دره ای هست که می توان از آن به چشمه ناز ونک سمیرم رسید و درطی کردن این مسیر طبیت بکر را می توانید مشاهده کنید.آبشار بی بی سیدان زیبا در انتهای این شهرستان جایی که این شهر به جاده یاسوج متصل می شود قرار گرفته است، در انتهای مسیر جاده ای خاکی است که از خاک نرم آن می توان به وجود آب و آبشار در این منطقه آگاه شد، برای رسیدن به آبشار ناگزیر هستید تا مسیری را پیاده طی کنید. بعد از گذر از جاده خاکی این مسیر به یک حوضچه می رسید که از آب آبشار تغذیه می کند.

مسیر دسترسی به آبشار بی بی سیدان:
جهت رسيدن به بی بی سيدان تقريبا ۴۰ کيلومتر که از سميرم خارج ميشويد سمت ياسوج يک فرعی در سمت چپ جاده ميباشد که با تابلوي بي بي سيدان شما را سمت روستای تنگ خشک و بی بی سيدان راهنمايی ميکند. بعد از ۶ الی ۷ کيلومتر طی مسیر، سمت چپ جاده وارد جاده خاکی ميشويد و بعد از ۲ کيلومتر طی مسیر خاکی و گذر از باغ های سيب به مکاني جهت پارک خود رو ميرسيد از اينجا به بعد را بايد حدود ۱۰ الی ۱۵ دقيقه پياده روی انجام دهيد تا به زيبايی هایی بی بی سيدان برسيد.

 

 

 چشمه ناز ونک

یکی از زیباترین و بکرترین تفرجگاه های شهرستان سمیرم و شهر ونک چشمه ناز ونک است. این نگین ارزشمند و گوهر ناب در 6 کیلومتری جنوب غربی شهر ونک با جاده های خاکی و در 36 کیلو متری شهر سمیرم قرار دارد که با جلوه ای خاص کمر کوه 2000 متری را به دو نیمه مساوی تقسیم می کند. کوه دالان ونک به ارتفاع 3492 متر در فاصله حدود 30 کیلومتری غرب سمیرم قرار دارد شهر ونک و چشمه ای زیبا موسوم به چشمه ناز در دامنه های شمالی آن واقعند. آب این چشمه پس از پیوستن به رودخانه ای کوچک، کمی بعد به رودخانه پر آب موسوم به آب ونک می ریزد. رودخانه اخیر به سمت دشت ارمند پیش می رود تا در آنجا به کارون ملحق شود. به خاطر وجود آب پر برک این چشمه، اطراف آن از پوشش گیاهان مختلف پوشیده شده است و یک منطقه‌ی فوق‌العاده سرسبزی را ایجاد کرده است که در نوع خود بی‌نظیر است. 

شهرداری شهر ونک نیز با ایجاد زیرساخت های گردشگری، هرساله گردشگران زیادی را به این منطقه می کشاند. چشمه ناز جزو چشمه های آب معدنی سمیرم است که آبی خنک و گوارا دارد.


چشمه ناز کجاست؟
چشمه ناز در فاصله 35کیلومتری غرب سمیرم و 200کیلومتری جنوب اصفهان واقع است. از سمیرم تا روستای ونک جاده آسفالت میباشد پس از عبور از روستای قلعه قدم، گردنه گله وار و گردنه نخودان به ونک میرسیم. برای رسیدن به چشمه ناز بایستی از رودخانه عبور نماییم. از ونک تا چشمه حدود سه ساعت راه میباشد. از چشمه تا قله 5 تا 6 ساعت راه است.

 

 

 

آبشار و پارک کوهستانی تقرچه

آبشار و پارک کوهستانی تقرچه در مرکز شهر سمیرم و در سینه کوه، منطقه ای بی بدیل را آفریده است تا چشم انداز بی نظیرش که کل شهر را زیر سلطه خود دارد با صدای آبشارهای زیبایش خستگی را از تن رهگذران بیرون کند.
نارین قلعه’ نیز در محل فوقانی این مجموعه یکی از باستانی ترین مناطق شهرستان سمیرم را شکل داده است. آبشار ‘تنگ سیل’ در قسمت شرق تقرچه واقع شده که دور آن را با سنگ و گچ پوشانده اند و امروزه به شکل یک اتاقک درآمده است. سقف غار با دارها و تیرهای چوبی و خار وخاشاک وپوشیده شده و کف غار طبیعی و تغییری نکرده است..


میل سنگی دوره ساسانی در بالای همین غار در کنار درختی که به آبشار چسبیده قرار داشته که در زمان حاضر به قسمت پایین آبشار سقوط کرده و خرد شده است. دکتر ‘واندربرگ’ اتریشی این میل ها را عکسبرداری و اندازه گیری کرده است. یکی از این میل ها، خط پهلوی ساسانی است که هم اکنون در محوطه دانشگاه پیام نور سمیرم نصب شده است.
در کنار آبشار تقرچه، آسیاب سنگی در حال تخریبی مشاهده می شود که رو بروی همین غار قرار دارد. تعدادی غار در شمال سکونتگاه تقرچه و در امتداد سمت چپ آبشار تنگ سیل در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و منتظر مرمت و ساماندهی هستند. یکی از آنها بزرگتر است و کمتر تخریب شده است..
این غارهای باستانی درامتداد هم قراردارند و هر کدام به دیگری راه دارند. سمت چپ غار، چاله آتش دیده می شود و کمی جلوتر محفظه ای برای خروج هوا وجود داشته که مسدود و تخریب شده است. ساکنان تقرچه به مرور زمان این محل را ترک کردند و دیگر از غارها و خانه‌های سنگی این منطقه استفاده نشد و خانه‌هایی از خشت و گل جای آن ها را گرفت.
در زمان سلطان ‘الجایتو’ در این محل تختی ساخته شده که گویا همین تخت به قراچه معروف است. گوهر خاتون’ همسر سلطان محمد سلجوقی نیز مدت ها در این محل سکونت داشته است. در زمان حاضر بقایای غارها و خانه های قدیمی از بین رفته را می توان مشاهده کرد.

 

 

 

 

date_range یکشنبه 04 اسفند 1398 remove_red_eye 1370 بازدید favorite_border 0 chat 0
ثبت نظر
chat 0